Stank/bergs-swada/gruvegass (ty. Gestank/Schwaden)
Stillestående, sterkt forurenset og oksygenfattig gruveluft dannet som følge av forbrenningen og røykutviklingen ved fyrsetting.
S. kunne innholde 1. karbondioksid (CO2) i så store mengder at oksygeninnholdet i lufta ble for lavt, noe som medførte kvelning; 2. karbonmonoksid (CO), en fargeløs, luktfri og meget giftig gass som dannes ved ufullstendig forbrenning av karbon; 3) nitrøse, arsenikkholdige og andre giftige gasser. S. kunne holde seg i gruven i dagevis, ja i uker, og være livsfarlig for arbeiderne. Dødsårsaken var vel som regel kvelning grunnet oksygenmangel.
Fyrsetting satte store krav til ventilasjonen, av bergmennene kalt værvekslingen, som enten kunne være naturlig, eller fremskaffes med mekaniske hjelpemidler. I eldre tid var bergmennene i stor utstrekning henvist til 'den naturlige værveksling', dvs. trekk gjennom sjakter, stoller og orter(1.) som følge av forskjeller i temperatur eller høyde (lufttrykk) på dagåpningene. Gruveluften var avhengig av vekslende værforhold i dagen. Vinteren var erfaringsmessig gunstigst for fyrsetting, mens det om sommeren, særlig i rå luft og under regnvær, lett satte seg s., i gruvene.
At mange døde i s. viser statistikk fra Kongsberg Sølvverk for 1740-årene. Bare i dette tiår døde 12 gruvearbeidere (av i alt 70 dødsulykker i gruvene) som følge av s. etter fyrsetting.
S. var tyngre enn luft og samlet seg derfor på lavestliggende steder, f.eks. i de nederste gruverommene. Gassen kunne spores ved at lys begynte å brenne dårligere eller slukket pga. lavt oksygeninnhold i luften.
Varia:
- Før oksygen ble oppdaget i 1770-årene opererte man ofte med fantomstoffet flogiston for å forstå kjemisk-tekniske reaksjoner vi i dag forklarer med tilstedeværelsen av oksygen. Dannelsen av s. forklarte man således med at flogiston ble frigjort under forbrenningen av setteveden.
- Ved Sølvverket finnes en inskripsjon, kalt ”Dødsannonsen” som er hogd inn i fjellet til minne om to arbeidere som i 1794 døde i s. etter fyrsetting i den lange Underbergstollen.
De arbeidet i stollens lengste og vanskeligste strekning på 630 m. Som regel stanset trekken etter 200-300 m i slike stoller.
- På midten av 1800-tallet var det en langvarig og bitter strid på Sølvverket, blant annet i form av en avisfeide, mellom Sølvverkets ledende menn om problemene med s. i gruvene. Striden gjaldt særlig ventilasjonen i Armen og Kongens gruver. Tidligere direktør Paul Steenstrup og direktør Carl Fredrik Bøbert sto her mot hverandre. Begge hadde hatt stygge tilfelle av s. i sin direksjonstid, i Steenstrups tilfelle med tre drepte i 1837.
- Malmen på Kvikne kobberverk skal ha inneholdt særlig mye arsenkis som ga ”en giftig stank i grubene og en sødlig smag på læberne.” Også på Kongsberg var det arsenkis i malmen. En beskrivelse fra 1727 forteller: De merker denne bergs-swada først som en søtlig smak i munnen, deretter blir de så kraftløse at de ikke klarer å bevege seg, og det står om livet, dersom de ikke blir hjulpet.